Ramses II , Kral Seti I’in oğludur. Eski Mısır firavunlarından en uzun saltanat sürenlerinden birisidir. 67 yıl saltanat sürmüştür. (Yaklaşık MÖ.1290-1224)Babasıyla  birlikte başladı, 80 yıldan fazla bir zaman yaşadı. O günlerde o kadar uzun yaşamak çok ender görülürdü.Yaşamı esnasında bir müteahhit ve savaşçı olarak bir ün yaptı. Fakat hanımlar damı olarak, 5 yada 6 hanıma sahip oldu. Tüm hanımlarından bildiğimiz kadarıyla 100’den fazla çocuğu olmuştur. Bunlardan en önemlisi Nefertari’dir. Zaten eski Mısır insanlarına bu işin bir eğlence, zevk verdiği görülüyor. Çağdaş ve ünlü Turin Papirüs’ünde özellikle erotik sahnelerde bir firavunu –muhtemelen Ramses II- ve çeşitli kadınları kapsıyor.

Ramses II özellikle şehir şehir dolaşarak binalar inşa emiştir. İnşaatları arasında en iyi bildiğimiz , özellikle Karnak’taki ve Abu Simbel’deki tapınaklar ve Ramesseum Tapınağı Onun büyüklük ve sanatının delilleridir. Bütün anıların içinde ismini kabartma resim ve yazılarla kazımıştır.

Ramses II ‘nin enerjik yapıları oldukça faaldir ve aşağı , yukarı Mısır sanatına ilgili tapınak duvarlarındaki yazı ve resimlerin kazılmasıyla bulunmuştur. Anıtlar ise kendiliğinden, alışılagelmiş büyük bir hız ile dikilmek için. Aksi halde dikkatli kazılmış metin ve resimler şimdi daha fazla detylı görünüyor. Halefler tarafından maalesef pratiğe devam edilememiştir.

Askeri bağlılıkların en ünlüsü, Hititlere  karşı Kadesh Savaşı’dır. O şans eseri kaçtığı görüldü – firavun kendi kendini kamufle etti-. Hititler tarafından pusuya düşürüldü. Sonra güçleriyle geri çekilip, korundu.  Her iki tarafın bu savaşı kazandığı iddia edildi. Ramses II çoğu anıtlarda “kazandı” diye kaydedilmiştir, bu problemler yıllar sonra Ramses II bir Hitit prensesiyle evlenince sonuçlandı.

Ramses II öldükten sonra , Krallar Vadisi’nde  ünlü kral mezarına gömüldü. Nil nehrinin batı tarafında tepelerde Luxor’un karşısında modern kasabaya yerleştirildi. Mezarında Ramses II’nin mumyası bulunamadı ve fakat 1881 yılında Theban’ın batı tarafında Der-il Bahri ‘deki Kral mezarları arasında bulundu. Mumyada bir hiyeroglif bulundu. Kral Pinodjem (MÖ 1070 civarı) saltanat sürdüğü 10. yılda Mısır papazları tarafından güvenlik nedenleri için gerçek mezarından kaldırılmıştı, sonra hırsızlar cesede zarar verdiler. Her ne kadar belirtilmişse de Amenhotep I’in  mezarında babası Seti I ile  yer değiştirildi. Sonra kaldırılmış on yerine konmuştur. Mumya şimdi Kahire’deki, Mısır Müzesi’ndedir. 

KADESH SAVAŞI RAMSES-HATTUŞİL ANTLAŞMA METNİ