LUXOR TAPINAĞI

            Luxor, Thebes’in ünlü bir şehrinin modern kasabasıdır. 12. Hanedanlık’ta (MÖ 1991) ‘de Mısır’ın başkentiydi. Burada Thutmose III seferler düzenlemişti. Thebes’teki sarayların çamur tuğlaları, tapınaklardaki taşlardan bile daha baki kalmıştır.

            Luxor Tapınağı, Nil’e yakın ve nehrin kenarı ile paraleldir. Amenhotep III, MÖ 1390- 1353 yılları arasında saltanat sürmüş ve bu güzel tapınağı inşa ettirmiştir ve Amon-Re’ye adamıştır.

           Bu tapınak, günümüzde ibadet için halen daha kullanılmaktadır. Tutankhamun ve Horemheb tarafından tamamlanmış olup Ramses II tarafından da eklemeler yapılmıştır. Alexander Great’a bir granit mezar adanmıştır.

           Milatta tapınağın hipostil salonu bir Hristiyan Kilisesi içine çevrilmiştir ve diğer Koptik Kilisesinin kalıntıları batıda görülebilir.

           Binlerce yıldan beri tapınak, Luxor kasabasının evleri ve caddelerinin altında gömüldü. Sufi Shaykh Yusuf Abu al-Hajjaj Camii, tapınak üzerine inşa edildi. Bu cami korundu ve bu gün bu yerin ayrılmaz bir parçası oldu. 

Ramses II’in Büyük Kapısı:

Karnak ve Luxor Tapınaklarını bağlayan, 1 ile 1,5 milin (3 km) üzerinde insan başlı sfenkslerin olduğu bir caddedir. Festival esnasında bir senenin üzerinde kullanıldı. Luxor Tapınağı bereketlilik tanrısı Min’e dönüşmüştür. Büyük Kapı’da, korumalık yapan Ramses II’nin iki büyük cüsseli heykelleri oturmaktadır. 25 metre yüksekliğinde obeliskler vardır. Günümüze kadar geçen aman zarfında bunlardan sadece birisi ayakta durmaktadır. O da Paris’teki, Place De La Concorde’de durmaktadır. 

Ramses II’in Mahkemesi:

Ramses II’nin büyük mahkemesi 188 feet (57 metre) uzunluğunda ve 168 feet (51 m) genişliğindedir. 74 papirüs sütunludur. Kuzeybatısında Thutmose III’ün mezarı vardır. Güneyde, Ramses II’nin bi numara olan colossisi vardır.(Sağdaki resim...>) 

Sufi Shaykh Yusuf Abu al-Hajjaj Camii:

19. yy başlarında Fransız arkeologlar tarafından keşfedildi. Caminin altında Shaykh Yusuf’un mezarı ve yatırı gömülüdür.

Cami de tapınak gibi kazıldı ve bugünkü kullanıldığı hale döndü. Bundan dolayı eski zamanlarda Hristiyanlık boyunca, dindar ibadetin bir yeri olarak dünyaca bilinmiştir.

Amenhotep III’ün Sıra Sütunları:

Amenhotep III’ün sıra sütunları 52 feet (16 metre) yükseklikteve 7 çift papirüs sütunlara sahiptir. Büyük sütun taban bloklarıyla halen daha durmaktadır. Tutankhamun, Horemheb, Seti I, Ramses II ve Seti II’nin isimleri salonun duvarları üzerine yazıldı. Tutankhamun doğu duvarlarını dekore etti. Horemheb Çocuk Kral’ın ismini sildi ve kendi ismini yazdı.

Muhtemelen Amon’un Şöleni, sel basma zamanında oldu. Theban üçlü takımının kutsal kayıkları, Karnak’tan Luxor’a taşıdılar.

Müzisyenler, dansçılar, papazlar, askerler ve kralın savaş arabaları meydana çıktı ve sonra kutsal botlarla Karnak’taki eve dönüldü.

Amenhotep III’ün Mahkemesi:

Amenhotep III’ün Mahkemesi, 184 feet (56 metre) genişlikte, 148 feet (45 metre) uzunluktadır. 3 kenarı üzerinde çift sıralı papirüs sütunlar vardır. Tapınağın orijinal girişi kuzeyde son taraflardadır.

Mahkeme, hipostil salonunu içindedir. 32 papirüs sütuna sahiptir. 4 sıralı, 8 sütun düzenlenmiştir. Salonun arkasında, doğum odasına giden 4 küçük oda vardır. Ayrıca Alexander Great’ın kilisesi ve mabedi vardır.

 Karnak Amon Tapınağı yakınında bulunan ve görkemli eski Mısır Mimarlığının Nil kıyısındaki en zarif örneklerinden biri olan tapınak ,Yeni Krallık döneminin 9.firavunu III.Amenhotep tarafından,Eski Mısır Tanrılarının en büyüğü Amon-Ra adına M:Ö XIV.yy da inşa ettirilmiştir.Daha sonraları Tutankamon, II.Ramses,B.Iskender,Roma ve Müslüman Araplar Tarafindan çeşitli ekleme ve yapılarla günümüze kadar gelmiştir.1885'de başlatılan araştırma,kazı ve restorasyon calışmaları günümüze kadar devam etmektedir.

 Tapınağa 24m yükseklikteki pilondan girilir.Pilon cephesinde 4 tane oturan,2si ayakta duran büyük boy 6 adet Ramses heykeli bulunmaktaydı. Günümüzde tahtta oturur şeklindeki iki heykel,girişin sağında ve solunda yer alır.Pilon cephesi boydan boya II.Ramses'in zaferlerine ait tasvir ve yazılarla süslenmiştir.Pilon'dan sonra II.Ramses olarak bilinen büyük avluya girilir.Burası Kapalı Lotus başlıklı sütunlar ve aralarında yer alan Osiris heykelleri ile çevrilidir.Avlu girişinin sağinda,orta krallıkdan kalma orijinal ve küçük Teb üçlüsü tapınağı ile sol yanda ve yukarıda yerel bir şeyh tarafından XIII.yy'da inşa ettirilen Abu al-Haggag Camii yer alır.Avludan sonra güney yönünde sapma yaparak koridor şeklinde uzanan açılmış papirüs başlıklı 52m yüksekliğinde 14 devasa sütün çift sıra halinde 2.büyük avluya ulaşır. III.Amenhotep'e ait olan bu sütunların üzerine.Tel Amarna'daki Aten inancını terk ederek Teb' e gelen ve Amon inancını kabul eden Tutankamon tarafından,bu dönüşümü kutlamak için süslemeler yaptırılmıştır.Buradan Hipostil hole girilir.32 sütunlu olan bu ilginç bölümden sonra Khonos,Mut ve Adak şapeli,yuvarlak kemerli, freksli,nişli,iki yanında klasik Roma sütun başlıklı girişi olan Roma kutsal mekanı,doğum odası,III.Amenhotep ve Büyük İskender'e ait dar ve karanlık kutsal mekanlar bulunur.Her yıl Ağustos ayı sonlarında 15 gün süreyle kutlanan Opet Festivali nedeniyle Karnak Tapınağından törenlerle getirilen bir örneğini görebileceğimiz Amon Ra Teknesi bu mekanda bi süre bekletilirdi.Karnak ve Luksor Tapınaklarını birbirine bağlayan yolun sfenksli olan önemli bir bölümü pilon duvarı karşısında bulunmaktadır.